Voetbalschoenen kopen voor verschillende ondergronden

Buitensport Four Seasons geeft advies.

Voetbalschoenen kopen om mee te scoren! Dat doe je het beste met de juiste type zool en noppen voor de betreffende ondergrond. De noppen bepalen namelijk op welk veld de voetbalschoenen het beste gedragen kunnen worden. Tevens is de kwaliteit en de soort van het gras belangrijk.

“Voetbalschoenen kopen om mee te scoren!”

Zo zijn er noppen voor kunstgras, natuurgras en zelfs voor nat, drassige gras. Maar ook voor de zaalvoetballer is er keuze uit voetbalschoenen zonder noppen. Het is belangrijk hier rekening mee te houden omdat het niveau van grip en veiligheid voorop staat. Het gaat dan voornamelijk om de samenstelling van de soort noppen en de zool.

 • Kunstgras

  De voetbalschoenen kopen die geschikt zijn voor kunstgras worden ook wel ‘Artificial Ground’ genoemd. Oftewel ‘AG’. De zolen van deze AG hebben een zool die bestaat uit een grote hoeveelheid kleine noppen. Dit zorgt ervoor dat je veel stabiliteit, comfort en grip houdt. Tevens zorgt het voor een goede drukverdeling van je voet. De noppen onder de AG zijn hol. Dit zorgt voor extra ventilatie tijdens de wrijving die ontstaat op kunstgras.

  Met de AG kan je enkel op kunstgras voetballen. Met de structuur van deze zool heb je geen grip op bijvoorbeeld natuurgras. Doordat de noppen zachter zijn kan dit ook leiden tot belasting op je gewrichten.

Voetbalschoenen kinderen volwassenen
 • Natuurgras

  ‘Firm Ground’, oftewel ‘FG’, is benaming voor de type voetbalschoen voor natuurlijk gras. De noppen hiervan zijn langer dan die van de AG. Dit omdat ze gemaakt zijn om de grond te penetreren, waardoor je meer grip hebt. Er is een keuze tussen langwerpige- of ronde noppen. Vaak zijn deze gemaakt van plastic. De noppen zitten vast aan de zool waardoor ze niet vervangen kunnen worden, dit is vaak een aantal tussen de 12 en de 15.

 • Drassig gras

  Voetbalschoenen kopen voor nat, drassig gras heb je extra grip nodig. Hiervoor zijn ijzeren noppen het beste. Deze noppen worden ook wel ‘losse noppen’ of ‘schroefnoppen’ genoemd. De noppen kunnen gebruikt worden in combinatie met plastic noppen. Maar let wel: gebruik de noppen enkel met een echt natte en zachte ondergrond, want de noppen moeten makkelijk te grond kunnen penetreren. Zo niet, dan kan dit leiden tot blessures.

 • Indoor

  Voor zaalvoetbal zijn helemaal geen noppen onder de zool nodig. Gebruik hiervoor een voetbalschoen met een gladde en platte zool. Hierdoor heb je juist op een harde, gladde vloer van een sportzaal, veel grip en stabiliteit.

voetbal | Nike | Adidas | Puma

Bij Buitensport Four Seasons – de sportwinkel van Oost-Nederland – vind je de beste sportmerken onder één dak. Als je kiest voor kwaliteit en goed advies. Kom bij ons in de winkel en ervaar het zelf!

Kom naar onze winkel

Contact